top of page
  • X
  • Facebook
  • Whatsapp

רגשות לא בהשקעות – קפה עם משקיענית

  • תמונת הסופר/ת: Helit Yemal
    Helit Yemal
  • 6 באוג׳ 2024
  • זמן קריאה 4 דקות

 

"אני חושבת שאני אמכור. מדברים על מערכה קיצונית של לחימה מצד איראן – וחיזבאללה, בהיקפים שלא הכרנו. וגם בארה"ב יש את סיפור הבחירות ברקע שמאותת על אפשרות של מיתון במשק האמריקאי. אין סיכוי שהמדדים לא ירדו."

"עדיף שאני אצא לפני הירידות"

 

קפה?☕️

כשמדברים על השקעות, לרוב חושבים על נתונים, נוסחאות, גרפים ודוחות כספיים.

אבל,

איך אתם מרגישים? 

הרגשות שלנו, יש להם השפעה עצומה על ההצלחה או על הכשלון שלנו בעולם ההשקעות. כן, זה אולי נשמע מגוחך, אבל יש לא מעט משקיעים ומשקיעות שנוטים לנהל את ההשקעות שלהם לפי תחושות בטן, רגשות או חששות.

אם אתם שואלים את דעתי,

יש סיכוי שאפילו אחוז גבוה יותר של משקיעי שוק ההון מנהלים רגשות ולא השקעות.

 

יש כאלה אינספור מקרים וסיפורים שבוודאי שמעתם עליהם בתקשורת. אילי נדל"ן, בעלי חברות, אנשי עסקים, שהשקיעו בתחום הלא נכון ובזמן הלא נכון, ואיבדו את כל הונם. אבל יש גם את השכן שלכם, את הדוד של החברה, או את האמא של הבייביסיטר, שהשקיעו במניה - נבהלו - מכרו - והפסידו.

כי הם לא ניהלו השקעות.

 

אין משקיע.ה שלא חווה.תה הפסד.

הפסדים, או ירידת ערך התיק, הם חלק, בלתי נפרד, מתהליך ההשקעות.

אולם, על מנת לצמצם אירועי הפסדי הון בתיק ההשקעות, אנחנו צריכים לעבור תהליך נטרול וסינון רגשות. תהליך זה, של סינון ההשפעות האמוציונליות, מחזק את ההחלטות הפיננסיות מבוססות המחקר. משקיעים שיפעלו לקבלת החלטה שכלתנית ולא רגשית, יעלו את הסיכוי ליצירת ערך מהתיק שלהם ולצמצום אירועי ההפסד כתוצאה מפעולת מסחר לא שקולה – מהבטן. 


התקווה להשקעה טובה

חברה מהמשרד קנתה מניה, כי היא קיבלה "טיפ" מחבר. אותה חברה, חשה מלאת תקווה. כי אין מצב שהחבר יאכזב אותה. כי אין מצב שהטיפ שקיבלה לא יעבוד, וההשקעה בטוח, אבל בטוח תצליח.

שבועיים אח"כ, המניה יורדת ב-11%. ואותו חבר, מנסה להרגיע, "חכי, בטוח עוד מעט היא תעלה פי כמה מהמחיר שקנינו. אני פשוט יודע" החברה מלאת התקווה, ממתינה בסבלנות. אבל המניה יורדת עוד.

התקווה היא מרכיב קריטי לנפש. היא מסייעת לאדם למצוא כוחות ומשאבים להתמודד עם משברים, עם דילמות, עם כאב ולקדם הליכי ריפוי שונים בגוף ובנפש. אבל התקווה בתחום קבלת ההחלטות הפיננסיות עשויה להיות גורם מעכב ואף הרסני.


אל תקוו שההשקעה תצליח. חברות הבורסה והצלחותיהן לא תלויות בתקוות המשקיעים, אלא בתוצאות הכספיות שלהן.


הפחד עולה הרבה 

אם נבחן את מדדי המניות בעולם בתקופות משבר, ניכרת תחושת הפחד של המשקיעים.

בתקופת הקורונה למשל, משקיעי שוק ההון חששו מהשלכות המגפה על הכלכלה העולמית.

אי הוודאות והחשש מהעתיד הבלתי ידוע הביאו לתנודתיות חדה וירידות בשווקים הפיננסים בתחילת המגפה. משקיעים רבים נכנסו לפאניקה ומכרו מניות בהיקפים גדולים, מה שהוביל להחרפת הירידות בשווקים. 

במדד ה-S&P 500  נרשמה ירידה של כ-34% מפברואר ועד מרץ 2020, כשהמשקיעים הגיבו בחשש להתפשטות המהירה של הנגיף ולצעדי הסגר שהוטלו ברחבי העולם.


אסון התאומים, למשל, הביא לירידות במדדי ארה"ב של 12% בשבוע אחד. המשקיעים פחדו מהשפעת אסון התאומים על כלכלת ארה"ב, עבדו מהבטן, ומכרו את תיק המניות.


הדאגה והפחד יכולים להוביל לפעולות חפוזות ולא מחושבות, שמשקפות יותר את התחושות הפנימיות מאשר את המצב האמיתי בשוק. כדי להתגבר על הרגשות הללו, חשוב שנדע לבסס את ההחלטות הפיננסיות שלנו, על מחקר ונתונים כמותיים כלכליים. כמו כן, פיזור סיכונים, צריכת ידע וניהול השקעות ארוכות טווח מקטינים משמעותית את הסיכוי לפעול בפאניקה בתקופות משבר.


את הפחדים השאירו מחוץ לתיק ההשקעות.

משברים באים והולכים – כך היה לאורך כל שנות ההיסטוריה. שווקי המניות שיורדים בעת תקופות מיתון, מלחמות, מגפות או אירועים חד פעמיים אחרים גם עולים כשהסופה חולפת.


אם לא תמכרו את התיק בפאניקה, ירידת המדד לא תהווה ירידה אמיתית בשווי הכספי של התיק –

אם לא הבנתם את המשפט הזה, תתעכבו עליו עוד קצת, כי הוא קריטי והכרחי לניהול תיק השקעות.

 

סיפור על שאנן. שאנן יהירוס.

שאנן יהירוס היה משקיע צעיר ושאפתן.

שאנן, היה נלהב מהרעיון של השקעות בשוק ההון ובילה שעות רבות בלמידה וקריאת ספרים על הנושא.


לאחר מחקר מעמיק, הוא החליט להשקיע במניה של חברה טכנולוגית קטנה אך מבטיחה. למרבה המזל, הבחירה שלו התבררה כהצלחה גדולה – תוך שנה אחת המניה זינקה ב-200%.


ההצלחה הראשונית גרמה לו להאמין שהוא פיצח את השיטה לניהול השקעות טובות ורווחיות. בטוח בעצמו וביכולותיו, שאנן החל להשקיע בהיקפים גדולים יותר ובחברות שונות ללא מחקר מעמיק כמו שעשה בתחילה. הוא הסתמך על תחושות בטן, טיפים מחברים וכתבות בעיתונים, והרגיש בטוח שכל השקעה שלו תהיה מוצלחת.


השקעותיו החדשות של שאנן לא נשאו פרי כפי שציפה. כמה מהחברות שבהן השקיע נכנסו לקשיים פיננסיים, ומניותיהן צנחו. שאנן החל להפסיד כספים במהירות, אך במקום לעצור ולבחון את צעדיו, הוא המשיך להשקיע בתקווה שהמזל שוב יאיר לו פנים.


שאנן איבד את הדרך. הביטחון המופרז שצבר מההצלחה הראשונה הביא אותו לשאננות, ליהירות ולפעולות פזיזות ולא שקולות.


גם אם זכינו להצלחה ראשונית, אין להניח שאנחנו יודעים הכל על שוק ההון. השקעות מוצלחות דורשות מחקר מעמיק, סבלנות וזהירות מתמדת. בטחון מופרז ויהירות עלולים להוביל להפסדים כבדים ולפגוע בהצלחותינו העתידיות.


לא להתאהב במניה

מרגישים מאוהבים? משקיעים נוטים להתאהב. להתאהב ברעיון, בחברה, במנכ"ל או מנכ"לית שדיברו בצורה מאוד משכנעת באיזה ראיון, או במוצרים של החברה שאולי ראיתם בסרטוני אינסטגרם מהפנטים.


כשאת.ה משקיע.ה במניה, ואת.ה מאוהב.ת, קשה לך לשחרר.

הקושי לשחרר את המניה קורה בשני מצבים - גם ברווח וגם בהפסד.


השקעת במניה מסוימת והצלחת להרוויח ממנה 30%. זהו הישג משמעותי ואין ספק שמדובר בהצלחה.

אך עם ההצלחה הזו מתעורר גם הרצון להרוויח עוד קצת, להמשיך את התנופה ולהגדיל את הרווחים.

הרגש הזה הוא טבעי לחלוטין. זהו הרצון להימנע מתחושת ההחמצה, וגם תחושת התאהבות במניה שכבר צברה רווח והאמונה שהיא תביא איתה עוד רווחים בעתיד.


שמעת פודקאסט בו התארחה מנכ"לית חברה טכנולוגית ציבורית קטנה בתחום המכשור הרפואי.

אישה כריזמטית ומוערכת שניכר שהיא מבינה את התחום בו החברה עוסקת ויודעת היטב לאפיין את המתחרים ואת הפוטנציאל הגלום במוצרים שלה.

התלהבת.

החלטת להשקיע בחברה, אבל התעלמת לחלוטין מנתוני הרווחיות הנמוכים והחובות העמוקים של החברה.


המניה ירדה 15% אבל הראיון מאותו פודקאסט כל כך השפיע עליך שהחלטת לסמוך על המנכ"לית ולהאמין שההשקעה הזאת תשתלם.

התאהבת.


כדי להימנע מתחושת התאהבות, משקיעים צריכים להמשיך ולבחון את הנתונים הכלכליים והעסקיים של החברה באופן אובייקטיבי, ללא קשר להצלחות העבר.

בנוסף, רצוי להימנע מהשקעה מוגזמת במניה אחת ולשמור על תיק השקעות מגוון. 

ואולי החשוב מכל, הגדרת שווי כלכלי (מחיר מניה) מראש ועמידה בו, גם אם הקשר הרגשי עם המניה חזק.

 

לסיכום,

למשקיעות ומשקיעים בשוק ההון – גם אם וותיקים ובעלי ניסיון, ישנו דיון פנימי של רגשות. הדיאלוג הספונטני הזה שמתרחש בכל שלב בהשקעה כולל רגשות ומחשבות שמטרידות אותנו ומאלצות אותנו לקבל החלטה.

יש באפשרותנו למתן או להחליש את עוצמת דיאלוג הרגשות ואת ההשפעות שלו על תיק ההשקעות שלנו. הדרך הטובה ביותר היא צבירת ידע. קראו ספרים על שוק ההון, האזינו לפודקאסטים, בחנו את השוק הלוך-חזור לאורך השנים, וצברו עוד ועוד ידע ונתונים.

כך, תוכלו לבסס את ניהול ההשקעות שלכם על החלטות שכלתניות ומגובות מידע, ולא על רגשות.

 

תיהיו משקיענים.יות נהלו השקעות ולא רגשות.


Kommentit


 זה המקום לכתוב לי רעיונות , הגיגים ומחשבות.

מבטיחה להשקיע זמן.

תודה, אצור קשר בקרוב

כל המידע המוצג בבלוג "משקיענית" נועד לצרכי ידע והעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ השקעות אישי  |  כל החלטת השקעה - מכירה או קניה של נכס פיננסי, תתבצע על אחריות המשתמש בלבד  |  מומלץ להתייעץ עם יועץ השקעות אישי לפני קבלת החלטות פיננסיות.  הצהרת נגישות

bottom of page