קפה עם משקיענית - האם לקחת חלק פעיל?
- Helit Yemal
- 9 ביוני 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 6 באוג׳ 2024
"אני מנהלת צוות אסטרטגיה, פעם בחודש מציגה לבורד המנהלים לוחות זמנים, תכניות עבודה ומציפה בעיות ופתרונות אפשריים. אבל עם כל הכבוד, לנתח דוח כספי של חברה גדול עליי. איך אני אמורה לבחור מניות?"
קפה? ☕️
העולם הפיננסי מציע מגוון רחב של אסטרטגיות השקעה, אך אחת הדילמות המרכזיות שעומדות בפני משקיעים היא בחירת סוג ההשקעה – פסיבית או אקטיבית. הפוסט הזה יפרט על היתרונות והחסרונות של כל אחת מהשיטות ויסייע לכם להבין מה הכי מתאים לפרופיל ההשקעה שלכם/ן.
השקעות פסיביות
השקעות פסיביות הן השקעות שמטרתן לעקוב אחר מדד שוק מסוים מבלי לנסות להשיג תשואה גבוהה יותר ממנו. אחת הדרכים הנפוצות ביותר להשקעה פסיבית היא באמצעות קרנות סל (ETF) שמחקות את ביצועי המדדים כמו S&P 500.
יתרונות ההשקעה הפסיבית:
לקנות בזול – קרנות פסיביות לרוב גובות דמי ניהול נמוכים יותר לעומת קרנות אקטיביות, מה שמאפשר לחסוך יותר כסף בטווח הארוך. גם ניהול עצמאי של תיק השקעות פסיבי, יהיה "זול" יותר מאחר ואין כמעט פעולות קניה ומכירה. למען האמת? אין מכירה. רק קונים אחת לתקופה עוד יחידות מהמדד בכסף שחוסכים מההכנסות החודשיות. והמדד נשאר שנים על גבי שנים ללא כל מכירה בתיק.
פיזור סיכונים – השקעה במדד מאפשרת פיזור רחב של הסיכון בין מאות ואף אלפי מניות, מה שמקטין את הסיכון הנובע מביצועי חברה בודדת.
פשוט וקל – אין צורך לעקוב אחרי ביצועי מניות בודדות ולבצע החלטות יומיומיות. השקעה פסיבית מאפשרת להשקיע ו"לשכוח".
חסרונות ההשקעה הפסיבית:
תשואה מוגבלת – קרנות פסיביות משיגות את תשואת המדד בלבד ולא מנסות להשיג תשואה גבוהה יותר, כך שבתקופות של ירידות בשוק גם הקרן תסבול מירידות. גם אם באופן זמני.
אין יחס אישי – השקעה פסיבית אינה מתאימה את עצמה לשינויים בשוק או למצב הכלכלי של המשקיע/ה.
השקעות אקטיביות
השקעות אקטיביות כוללות קניית ומכירת נכסים במטרה להשיג תשואה גבוהה יותר מהמדד (Stock picking). משקיעים ומשקיעות אקטיביים מבצעים מחקר מעמיק ומנסים לנצל הזדמנויות בשוק.
יתרונות ההשקעה האקטיבית:
פוטנציאל תשואה – ניהול אקטיבי יכול להוביל לתשואות גבוהות יותר מהמדד עם בחירות נכונות. משקיעים שבוחרים בשיטה אקטיבית, משקיעים את מרצם וזמנם, בקריאה, מעקב, וניתוח של חברות במשק ותוצאותיהם הפיננסיות. זאת, על מנת לבחור מניות טובות שיפיקו ערך גבוה יותר מערך המדד.
התאמה אישית – אפשרות להגיב לשינויים בשוק ולמצב הכלכלי של המשקיע, כולל התאמת התיק לפי צורך. תיק השקעות של אישה בת 62 מישראל, לא יהיה זהה לתיק השקעות של בחור בן 32 שחי בספרד.
חסרונות ההשקעה האקטיבית:
עלויות גבוהות – קרנות אקטיביות גובות דמי ניהול גבוהים יותר בגלל המחקר והניהול המתמשך. וגם אם התיק מנוהל עצמאית, תיק השקעות אקטיבי יכלול יותר פעולות קניה ומכירה ספציפיות של נכסים בודדים, והוצאות עמלה גבוהות יותר.
סיכון גבוה – הניסיון לנצח את השוק עלול להוביל להפסדים משמעותיים אם הבחירות לא יהיו מוצלחות. כפי שניהול אקטיבי עשוי להניב תשואה טובה מהמדד, הוא גם עשוי להיות מסוכן יותר, שכן תלוי במנהל/ת ההשקעות והחלטותיו/ה.
זמן וידע– נדרש זמן ומאמץ רב לעקוב אחרי השוק ולבצע החלטות נבונות. החלטות נכונות בניהול תיק אקטיבי בדרך כלל יהיו מלוות גם בידע. כפי שכתבתי בפוסטים אחרים בבלוג, כלל אצבע להשקעות טובות- אני מקפידה שתיהיה לי הבנה מעמיקה של התחום או של העסק שבו אני משקיעה, כדי לקבל החלטות מושכלות ולמזער את הסיכון.
מי אני? מה אני? משקיע/ה אקטיבי/ת? פסיבי/ת?
הבחירה בין השקעה פסיבית לאקטיבית תלויה בכמה גורמים קריטיים-
בפרופיל הסיכון שלכם - גיל, מצב פיננסי, ניהול תקציבי עתידי, תכניות לעתיד.
הזמן שאתם מוכנים להשקיע בצבירת ידע ומעקב אודות ההשקעות שלכם.
עלות תיק ההשקעות שאתם מוכנים לשלם. (עמלות ניהול, המרת מט"ח, מכירה וקניה)
עד כמה אתם מסוגלים לחוות תנודתיות בתיק ההשקעות שלכם.
אם אתם מעוניינים בהשקעה 'פשוטה' שאינה דורשת מכם להקדיש זמן או מחשבה, וזולה, כנראה שהשקעה פסיבית תתאים לכם. אם אתם מעדיפים לנסות ולהשיג תשואה גבוהה יותר ויש לכם את הידע והזמן הנדרש, השקעה אקטיבית יכולה להיות אופציה מתאימה.
זכרו בכל מקרה, תמיד, לבצע מחקר מעמיק ולשקול את היתרונות והחסרונות של כל אסטרטגיה לפני קבלת החלטה. השקעה מוצלחת דורשת הבנה מעמיקה והתאמה אישית למטרות ולצרכים שלכם.
Comments